Karaciğer Kanserinin Nedenleri

KARACİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ
Karaciğer kanseri, diğer bazı kanser türlerine kıyasla hayatta kalma oranı düşük olan kanserlerden biridir; ancak insanlar karaciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Karaciğer kanserinin tamamen önlenmesinin bir yolu olmamasına rağmen, bireylerin karaciğer kanseri olma riskini azaltmak için alabilecekleri önleyici tedbirler vardır.
Karaciğer kanseri genellikle insandaki karaciğer hücresi değişmeye başladığında, yani mutasyonlarda ortaya çıkar ve böylece karaciğerde değişikliklere neden olur. Ve bu değişiklik, hücrenin anormal bir şekilde büyümesine ve bir tümör haline gelmesine neden olabilir.
Bazen kronik hepatit enfeksiyonları gibi karaciğer kanserinin nedeni bilinir. Ancak bazen altta yatan hastalığı olmayan kişilerde karaciğer kanseri olur ve buna neyin neden olduğu net değildir.
Primer karaciğer kanseri (hepatoselüler karsinom) doğum kusurları, alkol kötüye kullanımı veya hepatit B ve C, hemokromatoz (karaciğerde çok fazla demir ile ilişkili kalıtsal bir hastalık) ve siroz gibi kronik enfeksiyonlardan zarar gören karaciğerlerde ortaya çıkma eğilimindedir.
Risk faktörleri
Birincil karaciğer kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:
1. Kronik Viral Hepatit (özellikle Hepatit B, C ve D'den)
Dünya çapında, karaciğer kanseri için en yaygın risk faktörü, hepatit B virüsü ile kronik enfeksiyondur. Kronik viral hepatit enfeksiyonları (hepatit B ve hepatit C) tüm karaciğer kanserlerinin en az% 80'ine neden olur. Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen neden, bu virüsle enfekte olan Amerikalıların daha fazla olması nedeniyle kronik hepatit C virüsü enfeksiyonlarıdır. Bununla birlikte, hepatit B veya C ile kronik enfeksiyonlar, karaciğer kanserini dünyanın birçok yerinde en yaygın kanser yapmaktan sorumludur.
Hepatit B aşısının kullanımı ve kronik hepatit B için daha iyi tedaviler ve hepatit C enfeksiyonları için iyileştirici tedaviler ile tüm karaciğer kanserlerinin% 50'sinden fazlası önlenebilir.

A.    Hepatitis B Infections
The hepatitis B virus is classified by the International Agency for Research on Cancer as a known cancer-causing virus in humans because of the strong link between chronic hepatitis B infection and liver cancer. People chronically infected with hepatitis B are 100 times more likely to develop liver cancer than uninfected people because the virus directly and repeatedly attacks the liver. These attacks over time can lead to increasing liver damage, cirrhosis (scarring of the liver), and ultimately, liver cancer.
Among people chronically infected with hepatitis B, the risk of developing liver cancer increases as a person gets older or if they have been diagnosed with cirrhosis.
Although liver cancer most often occurs in the presence of cirrhosis, individuals with chronic hepatitis B infection can develop liver cancer without having cirrhosis.
B.     Hepatitis C Infections
Chronic hepatitis C infections cause cirrhosis (scarring of the liver), which can lead to liver cancer. Hepatitis C infection is more common in the United States than any other part of the world where hepatitis B infections are the most common cause of liver cancer.
People co-infected with hepatitis B, hepatitis C, or HIV have a significantly increased risk of developing liver damage, cirrhosis, and liver cancer
C.    Hepatitis D Co-infections
Hepatitis D is the most severe form of viral hepatitis and can only exist as a co-infection of hepatitis B, making all hepatitis B patients at risk. Co-infections can increase the risk of cirrhosis and liver cancer by up to three times compared to a sole hepatitis B infection and are important to identify due to the need to alter management and treatment strategies.
Globally, hepatitis D is estimated to affect 15-20 million people, or about 5-15% of all people infected with hepatitis B.


2. Siroz
Siroz, hasarlı karaciğer hücrelerinin yerini, karaciğerin normal çalışma yeteneğini azaltan skar dokusu ile değiştirdiğinde ortaya çıkar. Siroz teşhisi konan kişilerde karaciğer kanseri riski artar ve bu kanser türü için daha sık izlenmesi gerekir.
Kronik viral hepatitin neden olduğu siroz en yaygın olanıdır. Kronik hepatit C enfeksiyonları ile yaşayan insanlar, karaciğer kanseri gelişmeden önce siroz her zaman mevcuttur. Bununla birlikte, kronik hepatit B enfeksiyonları ile yaşayan diğerleri, karaciğer kanseri siroz olmadan gelişebilir, bu nedenle düzenli karaciğer kanseri taraması çok önemlidir.
3. Sigara
Kendi başına sigara içmek karaciğer kanserine neden olmayabilir, ancak özellikle kronik hepatit B veya C enfeksiyonları gibi diğer risk faktörleri olan kişilerde riski önemli ölçüde artırır.
4. Ailede Karaciğer Kanseri Tarihi
Bir kişinin ailede karaciğer kanseri öyküsü varsa, karaciğer kanseri gelişme riski artar. Ebeveyn, kardeş veya karaciğer kanseri olan bir çocuk, böyle bir aile öyküsü olmayan kişilere göre karaciğer kanseri geliştirme olasılığının yaklaşık dört kat daha fazladır. Ailede karaciğer kanseri öyküsü olan hepatit B veya hepatit C enfeksiyonu olan insanlar da özellikle genç yaşta karaciğer kanseri geliştirme riski yüksektir.
5. Çevresel Toksinler
A. Aflatoksin
Aflatoksin, mısır, mısır, pirinç, soya fasulyesi ve yer fıstığını kirleten küflerde bulunan kansere neden olan toksinlerdir (veya zehirlerdir). Bu küfler, yetersiz depolama koşullarının küf oluşumuna neden olabileceği Sahra altı Afrika ve Asya'daki ülkeler gibi daha sıcak ve tropikal bölgelerde daha yaygındır. Karaciğer kanseri riski, kötü depolanmış kavrulmuş mısır veya yer fıstığı yiyerek Aflatoksine uzun süreli maruz kalan bireylerde çok daha yüksektir; ve ayrıca kronik olarak hepatit B veya C ile enfekte olur.
B. Endüstriyel Kimyasallar
Vinil klorür ve toryum dioksit gibi kimyasallara maruz kalmak, anjiyosarkom adı verilen bir tür karaciğer kanseri riskini artırabilir. Vinil klorür, belirli plastiklerin yapımında kullanılan bir kimyasaldır. Toryum dioksit, geçmişte kullanılan belirli röntgen testlerinin bir parçası olarak enjekte edilen bir kimyasaldır.
C Arsenik
Doğal olarak oluşan arsenik ile kirlenmiş içme suyuna uzun süre maruz kalmak, bazı karaciğer kanseri riskini artırır.
6. Aşırı Alkol Tüketimi
Alkol kötüye kullanımı, sirozun önde gelen bir nedenidir ve bu da karaciğer kanseri riskinin artmasına bağlıdır. Aşırı alkol kullanımı doğrudan karaciğer kanserine neden olabilir. Alkolü kötüye kullanan kronik hepatit B veya C enfeksiyonları olan kişilerin karaciğer kanseri geliştirme riski daha yüksektir.
7. Diyabet, Obezite ve Alkolsüz Yağlı Karaciğer Hastalığı
Tip II diyabet ve karaciğer kanseri arasında güçlü bir bağlantı gösteren çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Karaciğerdeki aşırı yağ, tip II diyabetli kişilerde yaygındır ve siroz ve karaciğer kanseri riskini artırabilir. Bu risk, ağır alkol tüketimi veya kronik viral hepatit enfeksiyonları gibi diğer risk faktörleri olan hastalarda daha yüksektir.
Yağlı karaciğer hastalığı ve sirozuna katkıda bulunabilecek obezite, tip II diyabet gelişimi için önemli bir risk faktörüdür ve bu da karaciğer kanseri gelişme şansını artırabilir.
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığında, çok az alkol tüketen veya içmeyen insanların karaciğerinde aşırı yağ birikir. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının en şiddetli şekline alkolsüz steatohepatit (NASH) denir. NASH'li kişilerde iltihaplanma ve karaciğer hasarı ile birlikte karaciğerinde yağ bulunur. Genellikle semptomları yoktur ve karaciğer problemleri olduğunu bilmezler. NASH ciddi olabilir ve siroza yol açabilir.
8. Bazı Kalıtsal Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer kanseri riskini artırabilecek karaciğer hastalıkları arasında hemokromatoz ve Wilson hastalığı bulunur. Wilson hastalığında, karaciğer genetik bir değişiklik nedeniyle bakırı normal oranda filtreleyemez. Bakır, etkilenen bir kişinin karaciğerinde birikerek karaciğer hastalığına ve hatta bazen akut karaciğer yetmezliğine neden olur.
Hemokromatozisi olan insanlar yiyeceklerinden çok fazla demir emerler. Fazla demir karaciğerde birikerek karaciğer kanserine yol açabilecek siroza neden olabilir.
9. Irk / Etnisite, Cinsiyet ve Yaş
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Asya ve Pasifik Adalı kökenli bireyler en yüksek karaciğer kanseri oranına sahiptir ve bunu Amerikan Yerlileri / Alaska Yerlileri ve İspanyol / Latin popülasyonları, Afrikalı Amerikalılar ve Kafkas Amerikalıları takip etmektedir. Karaciğer kanseri erkeklerde ırk veya etnik köken ne olursa olsun kadınlardan daha yaygındır. Erkekte zaten karaciğer hastalığı varsa erkek cinsiyet karaciğer kanseri riskini artırır. Örneğin, erkekler daha çok karaciğer kanseri için risk faktörleri olan ağır alkol ve tütün kullanımı gibi davranışlarda bulunurlar. Karaciğer kanseri her yaşta grev yapabilir, ancak esas olarak yaşlı yetişkinler arasında görülür. Kronik olarak hepatit B veya C ile enfekte olan ve ailede karaciğer kanseri öyküsü olan genç yetişkinler risk altındadır. Karaciğer kanseri çocuklarda nadir olmakla birlikte, ortaya çıkabilir.
10. Anabolik Steroid Kullanımı
Sporcular tarafından kasları artırmak için istismar edilen erkek hormonları, uzun süreli kullanımda karaciğer kanseri riskini biraz artırabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cep Telefonu Kansere Yol açıyor